Si et toca la loteria has de saber...

què s'emporta Hisenda
Tots volem que ens toqui la loteria i tots calculem, en un moment o altre què faríem si ens toqués una quantitat o una altra. El que no solem pensar és quina quantitat es queda l'estat, i és que la il·lusió pot més.
 
Així doncs, els premis inferiors o iguals a 2.500 euros per dècim no patiran cap retenció per part de l'estat, i el guanyador podrà cobrar-los a qualsevol administració de loteria sense cap tipus de tràmit. Ara bé, si el premi supera els 2.500 euros, s'haurà de cobrar en una sucursal d'una de les entitats col·laboradores, i serà l'entitat bancària qui de forma automàtica li retindrà el 20% corresponent als impostos que s'han de pagar a Hisenda i el liquidarà a l'Agència Tributària en nom del guanyador. Per altra banda, cal tenir en compte que no s'han d'incloure en l'IRPF, per la qual cosa no es veurà afectada la declaració de la renda i tampoc no es tenen en compte per establir els criteris mínims a l'hora de sol·licitar ajudes públiques, beques o prestacions socials. L'afortunat només haurà de veure-se-les amb Hisenda en cas que inverteixi el premi i n'obtingui algun rendiment, com ara interessos bancaris o l'augment del patrimoni.
 
I què ens queda?
Així doncs, si us toqués la grossa de Nadal, que atorga un premi de 400.000 euros al dècim, els primers 2.500 euros quedarien exempts de tributació. En el moment del cobrament, l'entitat financera col·laboradora us retindria un 20% sobre els 397.500 euros restants, és a dir 79.500, i li pagaria la resta. Així doncs, el premi real no són 400.000 euros, sinó 320.500 euros.
 
I què fem si compartim un dècim?
Si compartiu un dècim amb algú, els 2.500 euros exempts de tributació es reparteix entre els guanyadors i  llavors se'ls aplica el 20% de la retenció del premi. Si cobra el dècim només una persona i vol compartir-lo, aquells que rebin la donació hauran de fer-se càrrec de l'impost de successions i donacions, el qual varia en funció de la comunitat autònoma. Els experts recomanen que en el moment de cobrar el dècim s'identifiquin tots els guanyadors o tots els participants d'aquells premi.
 

Articles relacionats

Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir informació estadística. Si continua navegant, accepta la seva instal·lació i el seu us.
Pot canviar la configuració o obtenir més informació a la nostra Política de Galetes [x]