El joc lliure

Una eina indispensable per al desenvolupament dels infants
Els pares d’avui dia donen molta importància a la formació acadèmica i a les activitats extraescolars dels seus fills: música, anglès, futbol, tennis, natació… fins al punt que s’obliden de deixar-los temps per jugar, una activitat bàsica per al desenvolupament intel·lectual de l’infant.
 
De fet, està demostrat que els nens que no juguen prou no adquireixen competències emocionals i socials. El joc és l’antídot per a la depressió, l’aïllament i la intolerància. Els nens que juguen més exerciten les seves habilitats cognitives i el seu rendiment a l’escola és superior. El joc, al seu torn és  una eina que ajuda els nens a adquirir conductes pròpies del món social, ja que en un joc –com en la vida real– hi ha unes normes a seguir que llavors els nens apliquen a la vida real: respecte, ordre,  esperar el teu torn, no fer trampa, joc net, saber perdre, tolerància, autocontrol, prendre decisions…
 
Mentre juguen, els nens aprenen a reconèixer i verbalitzar les seves emocions. Una nena que renya la nina o un nen que fa que es barallin els seus petits clics poden estar reproduint situacions que han viscut. Molts pares poden pensar que per jugar els nens necessiten joguines, però en realitat no és així. Segur que molts pares i mares que llegeixin aquest article pensaran en els seus fills jugant amb les caixes de cartró i els papers dels regals de Nadal; i és que el joc, com més abstracte, millor. Els parcs són llocs ideals per jugar perquè així els nens desenvolupen la seva creativitat: les piscines de boles són el mar, els tobogans són com cascades, una mica de fang i aigua esdevé un pastís i una caixa de cartró és una caseta o una botiga. Imaginació al poder!
 
Cal tenir en compte que els especialistes recomanen als pares implicar-se en el joc i jugar amb els infants, ja que és una manera de connectar amb ells, de generar un vincle familiar i afectiu i ens fa partícips del seu món. Els pares també han d’assumir la responsabilitat de comprar les joguines adequades per als seus fills i d’ajudar-los a triar-les.
 
El més important de tot però, és el joc amb altres nens. Jugar amb un objecte (camió, pilota, nina…) o amb adults mai no pot substituir el joc amb altres infants, ja que els ajuda a crear vincles socials amb els seus iguals i a integrar-se en la seva “mini” societat. A més d’aquestes relacions socials en sortiran conflictes que els donaran les claus i que assentaran les bases per afrontar els conflictes del món dels adults en el moment què comencin a créixer.

Articles relacionats

Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir informació estadística. Si continua navegant, accepta la seva instal·lació i el seu us.
Pot canviar la configuració o obtenir més informació a la nostra Política de Galetes [x]