El canvi d'hora

així ens afecta
El canvi d'hora té el seu origen en la Primera Guerra Mundial, moment en el qual es va imposar a Alemanya. Aquesta acció es va emprendre per reduir les hores d'il·luminació artificial per tal d'estalviar carbó domèstic i poder utilitzar-lo per fer la guerra. La mesura es va anar estenent per arreu i enemics i amics dels alemanys es van sumar al canvi d'hora. Avui dia no se sap del cert si és una mesura efectiva per estalviar energia, però sí que tenim clar que el canvi d'hora no és una nimietat i que ens afecta més del que pot semblar a simple vista.
 
Els experts asseguren que aquest canvi, tot i que només suposa una modificació de seixanta minuts, pot descompensar el nostre cos i trastocar-lo durant uns dies. Els efectes que sentim s'assemblen als del jet lag, ja que el nostre cos va amb un horari antic i nosaltres el fem adaptar-se i a funcionar amb un horari nou. Malgrat tot, són impressions individuals, ja que hi ha qui ho porta bé i hi ha qui ho porta malament.
 
Els efectes del canvi d'horari poden ser molt diversos i, com ja hem dit, depenen de cada persona. Pot causar lleugers trastorns del son, dels hàbits alimentaris i de l'estat d'ànim. Per altra banda, pot augmentar el cansament, la irritabilitat o la falta de concentració. Aquests petits trastorns però, tenen una curta durada i els seus efectes remeten en tres a quatre dies.
 
Malgrat tot, els efectes del canvi d'hora es poden minimitzar amb l'empresa de petites accions, com ara no dormir la migdiada per estar més cansats al vespre, no variar els hàbits alimentaris, anar a dormir una mica més d'hora, no mirar ni la tauleta ni el mòbil abans d'anar a dormir i fer exercici físic moderat per millorar els ritmes del nostre cervell i poder dormir millor. Finalment, cal tenir una mica de paciència i ser conscients que és un estat transitori i que l'adaptació al nou horari es produeix de forma gradual.
 
 

Articles relacionats

Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir informació estadística. Si continua navegant, accepta la seva instal·lació i el seu us.
Pot canviar la configuració o obtenir més informació a la nostra Política de Galetes [x]