El Castell de Lluçà

Foto 1: By Pere López - Treball propi, CC BY-SA 3.0, link
Foto 2: By SBA73 - Flickr: El castell de Lluçà / The castle of Lluçà, CC BY-SA 2.0, link
Lluçà és un nucli dispers de cases i masies que compta amb nombrosos i destacats vestigis històrics. Al poble es visitarà l'església de Santa Maria de Lluçà i, en un turó veí, les restes d'un antic castell medieval i l'ermita romànica de Sant Vicenç, de finals del segle X. El trajecte discorre, a més, per un bell entorn natural de prats, camps de conreu i un bosc poblat de pins, roures i avets.

Per accedir a Lluçà cal agafar la carretera C-154, que uneix Prats de Lluçanès i Gironella, i prendre a mà dreta (al km 33) la BV-4341 que porta al poble en 4 km (a Prats de Lluçanès s'arriba des de Vic per la mateixa C-154 en direcció a Gironella). Al costat de l'antiga església de Santa Maria de Lluçà, del segle XII, hi ha un aparcament on es pot estacionar el cotxe. Des d'aquí es creua la carretera i es pren un camí senyalitzat amb les marques blanques i vermelles del GR 1 (sender de Gran Recorregut) que es dirigeix cap al nucli de Santa Eulàlia de Puig-oriol.

S'avança per una pista i, als 5 minuts, es topa amb una cruïlla amb una alzina i una creu. Es puja per la pista amb indicacions cap al castell. Als 10 minuts es passa pel costat d'una masia abandonada i de les pastures que l'envolten.

Tot seguit, als 12 minuts, es deixa el GR i es gira a la dreta per una pista que s'enfila al turó. Es travessa una tanca per al bestiar, que cal tornar a tancar en haver passat, i s'arriba a una esplanada. Des d'aquí es puja al turó per un bosc format per una gran varietat d'arbres i d'espècies vegetals.

Després de mitja hora s'accedeix al cim del turó. Aquí es troben les runes de l'antic castell de Lluçà, on es distingeixen les bases de les muralles. Una mica més avall s'ubica l'ermita de Sant Vicenç, un temple de forma circular de l'any 988 que va ser reformat als segles XI i XII. Les vistes des del turó, on hi ha un mirador, són magnífiques: al sud es poden veure les terres del Lluçanès i el massís del Montseny, al nord la serra del Cadí i el Pirineu Oriental, i a l'oest els rasos de Peguera. Es desfà el camí.

informació: Palau Robert

Articles relacionats

Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir informació estadística. Si continua navegant, accepta la seva instal·lació i el seu us.
Pot canviar la configuració o obtenir més informació a la nostra Política de Galetes [x]