Què és un terapeuta ocupacional?

Una professió de futur
La teràpia ocupacional és una de les professions sociosanitàries amb més futur. Els terapeutes ocupacionals tenen la capacitat de promoure, mantenir o recuperar la salut, millorar la qualitat de vida i rehabilitar o readaptar les capacitats de la persona per tal que assoleixi el màxim nivell d’autonomia personal. Així doncs, un terapeuta ocupacional pot tractar un pacient que ha perdut una extremitat a causa d’un trauma o una persona que pateix una depressió severa. El punt en comú és que utilitzarà l’activitat com a eina rehabilitadora a la vegada que ajudarà la persona a reprendre activitats d’interès en el seu context quotidià.

La creativitat és una habilitat clau per a aquest professional, atès que un dels papers del terapeuta ocupacional consisteix a adaptar objectes quotidians o maneres de realitzar una activitat en funció de les mancances i potencialitats de la persona que està atenent. Així mateix, aquests professionals són experts a analitzar les activitats, ja siguin laborals, d’oci o d’autocura. La jardineria, el teixit o la realització d’un programa de ràdio són algunes de les activitats que els estudiants del grau en teràpia ocupacional de la UVic desenvolupen amb pacients reals. Amb aquestes accions, s’incrementa el sentiment d’igualtat en les persones tractades, que se senten de nou part d’un col·lectiu i útils per als altres.

Des de fa un temps, han crescut molt les possibilitats dels terapeutes ocupacionals. Sense oblidar el valor afegit de la fabricació a mà, gairebé artesanal, han començat a utilitzar eines digitals com, per exemple, les impressores 3D per produir materials de forma més exacta i funcional. Amb la fabricació digital es converteixen els dissenys tridimensionals en objectes físics mitjançant la conversió a codi numèric que unes màquines seguiran per produir el projecte final. Així, poden produir tots aquells materials que imaginen i amb més rapidesa. No vol dir que tot terapeuta hagi de disposar d’una impressora 3D ni utilitzar-la diàriament, però sí que s’ha d’adaptar a l’avenç tecnològic i ha de guanyar en competències digitals per seguir al ritme de l’evolució acadèmica i professional del sector.

Les dades laborals d’aquesta disciplina parlen per si soles: segons l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya, els estudis en teràpia ocupacional han tingut una taxa d’ocupació d’un 97,9% durant els últims anys. Alhora, en un recent article de la revista econòmica Forbes, es destaca aquesta professió com la tercera amb més projecció. Segons el rotatori internacional, la demanda de professionals creixerà més d’un 25% en els pròxims 5 anys. 

Els futurs estudiants universitaris, natius digitals per definició, tenen al seu abast aquest grau de la UVic que uneix tradició i innovació tecnològica, i encara tenen la possibilitat d’accedir-hi aquest setembre.

Articles relacionats

Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir informació estadística. Si continua navegant, accepta la seva instal·lació i el seu us.
Pot canviar la configuració o obtenir més informació a la nostra Política de Galetes [x]