Què és el virus de zika?

l virus de Zika és un arbovirus del gènere Flavivirus. La infecció per aquest virus es contrau mitjançant la picada de mosquits infectats del gènere Aedes, i acostuma a generar un quadre clínic lleu amb febre no gaire alta, erupció cutània, conjuntivitis i dolors articulars. 

L’1 de febrer de 2016, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va declarar la infecció pel virus de Zika com una emergència global de salut pública arran d’un augment en el nombre de casos de microcefàlia i alteracions neurològiques que s’han registrat en alguns països on s’ha declarat la transmissió del virus. Fins ara, els serveis de la Xarxa de Vigilància Epidemiològica de Catalunya no han detectat cap cas de transmissió del virus de Zika en el nostre país, essent tots els casos notificats infeccions importades de països amb epidèmia declarada. 

Quins símptomes presenta? 

Els símptomes més comuns del virus de Zika són: febre lleu, exantema (erupció a la pell), conjuntivitis, dolor muscular o en les articulacions i malestar general. Els símptomes solen començar entre 3 i 12 dies després de la picada d’un mosquit infectat i el curs de la malaltia és generalment lleu i es resol espontàniament al cap de 2 a 7 dies des de l’inici dels símptomes. 

En un percentatge probablement molt baix de casos d’infecció pel virus de Zika poden aparèixer malalties amb complicacions neurològiques i autoimmunitàries, com ara la síndrome de Guillain-Barré. 

També pot ser que no hagueu presentat cap d’aquests símptomes, perquè només una de cada quatre persones infectades desenvolupa símptomes clínics associats a la infecció. 

Quines complicacions pot tenir aquesta infecció en l’embaràs? 

Coincidint amb l’augment de casos d’infecció pel virus de Zika i la seva propagació geogràfica, des d’alguns països afectats per l’epidèmia s’ha alertat d’un augment dels casos de microcefàlies en nounats. Per aquest motiu, l’OMS va considerar que el virus de Zika podria ser el responsable d’aquestes malformacions quan afecta dones embarassades. 

És molt difícil conèixer les conseqüències de la microcefàlia en el moment del naixement, per això es requereix fer una valoració dels nadons i dur-ne a terme un seguiment, amb controls i avaluacions posteriors.

Avui en dia, encara no disposem d’evidències definitives que demostrin que la infecció materna pel virus de Zika sigui la causa d’aquestes malformacions en els fetus. No obstant això, tenint en compte l’associació temporal entre l’augment d’aquestes malformacions i la propagació de la infecció pel virus de Zika en alguns països, des de l’Agència de Salut Pública de Catalunya s’ha elaborat un protocol d’actuació en dones gestants que han viatjat a països on hi ha transmissió activa del virus. En aquest protocol hi han col·laborat reconeguts experts i societats científiques d’aquests àmbits.

Articles relacionats

Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir informació estadística. Si continua navegant, accepta la seva instal·lació i el seu us.
Pot canviar la configuració o obtenir més informació a la nostra Política de Galetes [x]