La música i l'Alzheimer

Tots coneixem l'Alzheimer com una de les demències més comunes entre la gent gran. És una malaltia neurodegenerativa i incurable. Es manifesta de formes diferents en cada pacient, tot i que hi ha alguns símptomes comuns. Consisteix en una degeneració de les funcions cognitives de la persona que la pateix. Primer es perd la memòria; llavors venen la confusió, la irritabilitat, l'agressivitat i els canvis d'humor. Finalment, de forma gradual es perden funcions corporals, fins que arriba la mort. Bàsicament és la decadència del cervell humà.
 
Sense saber gaire com ni perquè, els pacients d'Alzheimer, a pesar de la devastació que provoca la malaltia en el seu cervell, mantenen pràcticament intacta la seva memòria musical en fases molt avançades de la malaltia. Estudiosos de la matèria apunten a que la nostra biblioteca musical se situa en una àrea diferent del cervell que la resta de records atès que els processos que s'articulen en escoltar música són diferents dels que creen records.
 
Fins i tot cuidadors de residències i de centres de dia afirmen que hi ha pacients que potser no recorden el nom d'un familiar o que tenen seriosos problemes per recordar què van sopar ahir; en canvi, poden recordar la lletra d'un gran èxit musical de la seva joventut. Per altra banda, cantar i ballar els manté actius i estimula les seves capacitats cognitives.
 
Encara hi ha molta foscor al voltant del cervell i tots els seus processos, però poc a poc ens anem acostant a entendre millor com funciona, la qual cosa ens acosta a millors tractaments per a malalties d'aquets tipus. 

Articles relacionats

Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir informació estadística. Si continua navegant, accepta la seva instal·lació i el seu us.
Pot canviar la configuració o obtenir més informació a la nostra Política de Galetes [x]