La coca de Sant Joan

Una de les coques més populars

La coca de Sant Joan és, sens dubte, una de les coques més populars i festives de Catalunya, on es menja per celebrar la nit de Sant Joan. 

Hi ha una gran varietat de coques de Sant Joan. Algunes, per exemple, abans de la fruita porten una capa fina de massapà rebaixat amb una mica de clara d'ou. D'altres inclouen una capa de crema pastissera o crema cremada. També poden incloure pinyons, ametlles, iogurt, etc. 

 

Per a la seva elaboració, necessitarem els ingredients següents:

½ kg de farina, 70 g de sucre, 50 g de llard, 3 ous, sal (uns 10 g), la pell d'una llimona ratllada, aigua (la que admeti) o llet, 50 g de llevat de París

Fruita confitada: taronja, meló, cireres, etc.

Per elaborar-la, cal que seguiu les instruccions que hi ha detallades tot seguit: 

Col·loqueu la farina en forma de volcà sobre la taula. Al mig, afegiu-hi el sucre, els ous, la sal, el llevat, la pell ratllada de la llimona i el llard. Barregeu-ho bé amb els dits diluint-ho tot, afegiu-hi a poc a poc la llet o l'aigua i acabeu-ho de pastar tot bé amb la farina, fins a formar una massa homogènia que es desenganxi de les mans. Deixeu-la reposar uns trenta minuts. Tot seguit, amb el corró, lamineu-la donant-hi forma ovalada o rectangular, de coca. Esteneu-la sobre una llauna greixada fins a deixar-la del gruix d'un centímetre, aproximadament.

Col·loqueu damunt de la pasta la fruita confitada, tallada a trossos, i deixeu-la fermentar a temperatura tèbia durant una mitja hora. Empolseu-la amb sucre i coeu-la al forn a 160º fins que s'espongi i es dauri la superfície.

Articles relacionats

Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir informació estadística. Si continua navegant, accepta la seva instal·lació i el seu us.
Pot canviar la configuració o obtenir més informació a la nostra Política de Galetes [x]