Un circuit d'orientació fix al Parc Atlètic del Tossols

Des d'aquest estiu el Parc Atlètic del Tossols disposa d'un circuit fix d'orientació. Es tracta d'un recorregut permanent que es pot fer en grup o individualment. Només cal disposar d'un mapa i, tot i que no és imprescindible, és aconsellable una brúixola.

L'Ajuntament d’Olot, a través de l'Institut Municipal d'Esports i Lleure i el Club d'Orientació AE Gastant Keks, ha impulsat aquest projecte que, segons ha explicat la regidora d’Esports, Mar Roca, “pretén fomentar la pràctica esportiva i, alhora, descobrir l’entorn natural d'una manera divertida i entretinguda”. Per això, segons Roca, “tots elscircuits són de dificultat baixa i aptes per a totes les edats i públics”.

El circuit d'orientació és una competició atlètica camp a través i contrarellotge amb l’obligació de passar per uns controls assenyalats en un mapa. El recorregut a seguir per trobar tots els controls abans d’arribar a la meta el decideix cada participant. Encara que el circuit del Tossols no està pensat amb caràcter competitiu, el concepte de l’esport d’orientació és trobar l’opció o elecció de ruta que permeti trobar el control en el mínim temps possible. 

Nascuda a Suècia fa més de cent anys, la cursa d’orientació és una activitat integral i formativa, ja que no només posa a prova la nostra resistència física sinó que també necessita d’una capacitat de concentració i orientació fonamental. La pràctica d’aquest esport destaca perquè s’adreça tant als més alts nivells de competició com ala participació lúdica i familiar. 
 
El circuit del Tossols
Consta de dos recorreguts de nivell bàsic que, més que diferenciar-se per nivells de dificultat, el que intenten és introduir el participant a l’orientació. En un dels circuits, el participant recorre 1,1 quilòmetres després de passar per 11 fites. En el segon, trobarà 7 fites en un traçat total de 0,7 quilòmetres. 
 
Com funciona
Primer de tot cal escollir un dels recorreguts i aconseguir el mapa, descarregant-lo al web de l'Institut Municipal d'Esports i Lleure o a http://gastantkeks.blogspot.com.es.
També es pot passar a recollir a l'Oficina de Turisme o a les mateixes instal·lacions del
parc.
En el mapa, un triangle marca el punt de sortida. Cal que el participant se situï en aquest punt del terreny, que es troba degudament senyalitzat.
El recorregut a seguir per trobar tots els controls abans d’arribar a la meta el decideix cada participant. A cada control (el que anomenem FITA) una pinça marca el recorregut. Quan el participant trobi una fita, ha de comprovar si el número de l’estaca correspon amb la que està buscant. Si és així, l'ha de marcar a la casella corresponent de la graella del mapa. A continuació, s'ha de dirigir a la fita següent fins a realitzar tot el traçat. La meta està indicada al mapa amb un doble cercle concèntric. En aquest circuit, la sortida i l’arribada són en el mateix punt.

De forma periòdica es renovaran els traçats del circuit d'orientació fix del Tossols. Al final de cada període es farà un sorteig entre tots els participants que hagin completat, com a mínim, un dels circuits. Per poder participar en el concurs, s'ha d'enviar el mapa escanejat i les dades personals dels participants a gastantkeksgarrotxa@gmail.com.

Articles relacionats

Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir informació estadística. Si continua navegant, accepta la seva instal·lació i el seu us.
Pot canviar la configuració o obtenir més informació a la nostra Política de Galetes [x]