Què passa al teu cervell quan llegeixes?

La lectura a nivell neurològic
Si ets un dels afortunats, tindràs diferents moments tendres en la teva memòria associats a la lectura. Els més primerencs solen ser els records en què una persona t’explica un conte. Si tens records així, segur que la teva passió per la lectura farà que llegeixis per gaudir i no per informar-te.
 
Però, què passa en el nostre cervell quan llegim? Experts del llenguatge i la literatura han exposat vàries teories per respondre aquesta pregunta. Una de les més conegudes és la de crear sensacions; com a lectors tenim l’oportunitat de conèixer, percebre i viure sensacions que l’autor ens vol transmetre. Aquesta teoria manté que la funció de la literatura no radica en la creació de l’autor, sinó en l’experiència del lector. La creació de sensacions en la lectura ens ajuda a desenvolupar la nostra competència emocional i la consciència del nostre estat emocional. També participa en l’adquisició de vocabulari emocional i expressions pròpies de la nostra cultura, desenvolupar l’empatia i la consciència que les nostres relacions estan definides per la manera com ens comuniquem amb els altres. 
 
A més, la lectura aporta enormes beneficis al nostre cervell, ja que és una de les activitats més idònies per mantenir un cervell actiu i exercitat. És sabut que, mentre estem llegint, el nostre cervell està obligat a pensar, a ordenar idees, a interrelacionar conceptes, a exercitar la memòria i a imaginar. Per tant, és una activitat que estimula completament les neurones. Llegir retarda i preveu la pèrdua de memòria.
 
Quan expliquem un conte a un nen, la lectura estimula les seves neurones. El seu cervell rep missatges que integrarà constantment i l’ajudarà a identificar-se amb les emocions que hi apareixen. En explicar-li una història, podem aconseguir que entengui fets amb més rapidesa i que el seu cervell treballi amb més certesa. A més, estimularem la seva memòria, sensibilitat i ganes d’expressar-se, ampliarem el seu vocabulari, millorarem la capacitat d’escolta i atenció.

Per tant, llegir no és només unir el significat de vàries paraules, sinó poder desconnectar durant un període de temps de la nostra realitat i transportar-nos a una de nova, la qual el nostre cervell no deixarà que desaparegui en la última pàgina. 


Anna Brugulat 
Neuropsicòloga
https://neuropsic.jimdo.com/

Articles relacionats

Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir informació estadística. Si continua navegant, accepta la seva instal·lació i el seu us.
Pot canviar la configuració o obtenir més informació a la nostra Política de Galetes [x]