La Nit De Sant Joan

el foc com a element principal

Sis mesos després de Nadal se celebra l’arribada del solstici d’estiu durant la nit més curta de l’any.

Les celebracions de Sant Joan són d’origen pagà i han heretat una sèrie de rituals, pràctiques i costums que semblen estar basades en celebracions precristianes. Aquesta nit no només se celebra a Espanya. Per tot Europa hi ha festivals que marquen la llegenda de l’estiu, i també a Hispanoamèrica i al Brasil (traslladats des de la Península); encara que en alguns països no coincideixi amb el solstici d’estiu sinó amb el d’hivern. Al Brasil, les celebracions a l’entorn de Sant Joan són famoses als estats de Bahia i Pernambuco. La nit de Sant Joan, el 23 de juny, és la més curta de l’any a l’hemisferi nord i significa el triomf de la llum sobre la foscor.

Les característiques principals dels seus rituals són el sol, el foc i l’aigua, i les fogueres que s’encenen aquesta nit preserven de tot mal durant un any. La llegenda diu que les cendres curen les malalties de la pell i que és convenient saltar la foguera un mínim de tres vegades per tenir un bon any. És una nit màgica on tot pot succeir, quan les herbes tenen propietats que tot ho curen o espanten mals esperits, les noies troben xicot i l’amor no té lligams. Els tresors amagats brillen i poden ser descoberts, i qui cull l’herba anomenada berbena queda curat de tot mal. D’aquí ve que en castellà a la festa se l’anomeni verbena.

Tot i això, l’element principal és el foc. Els nens i les nenes recullen llenya i mobles vells bastants dies abans i els amunteguen en un pla. El costum d’encendre foc sembla que prové d’antics cultes pagans al sol, però també està relacionat amb la prevenció d’epidèmies i amb el poder antiinfecciós i d’allunyar els mals esperits que posseeix el foc. Les fogueres es fan normalment sense cap estructura, excepte a Alacant, anomenades falles, on es preparen nines satíriques sobre un tema.

A Ciutadella (Menorca), Sant Joan té un caràcter molt especial, ja que a la celebració hi són representats diferents estaments: els camperols, els casats, els solters, els senyors i l’església, amb clares reminiscències medievals.

Els representants van a cavall i tenen llocs els cèlebres caracoleos, celebració al so de la música popular amb els cavalls fent cabrioles, banderes onejant i una popular batalla d’avellanes. La beguda popular, a l’illa, durant les festes de Sant Joan és la pomada, una mescla explosiva de ginebra local i llimonada.

Articles relacionats

Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir informació estadística. Si continua navegant, accepta la seva instal·lació i el seu us.
Pot canviar la configuració o obtenir més informació a la nostra Política de Galetes [x]