La llengua de signes

Tot i que la comunitat de sords a Catalunya és molt gran i hi ha diferents organismes que treballen per representar-la, encara hi ha molta desconeixença al voltant de la llengua de signes i les seves característiques. Avui, fem una pica d'ullet a aquesta comunitat i us expliquem una mica què és la llengua de signes i la seva situació legal.
 
La llengua de signes és la llengua que utilitzen les persones sordes per comunicar-se i a través de la qual es relacionen amb el seu entorn. La seva particularitat és que, a diferència de la llengua oral utilitza que utilitza el canal auditiu, la llengua de signes utilitza el canal visual i espacial.
 
Encara que pugui semblar que la llengua de signes és internacional i que els mateixos sines representen els sords de tot el món, cada llengua té una llengua de signes pròpia, de manera que hi ha llengua de signes catalana, castellana, anglesa... i hi ha almenys una cinquantena de llengües de signes i alguns dialectes. Tot i això, hi ha una llengua de signes internacional, però és una llengua pràcticament artificial.
 
Encara que pugui semblar que no és prou rica o complexa com una llengua oral, és una llengua amb un alfabet dactilològic (per a lletrejar noms propis) i una gramàtica pròpia formada per la configuració de signes amb una o dues mans, el moviment de les mans, la orientació d'aquestes, la ubicació espacial i elements no manuals, com els moviments de la resta del cos: llavis, cara, espatlles i cap.
 
A nivell legal, la Llengua de Signes Catalana va ser reconeguda oficialment l'any 1994 per la Generalitat i des de llavors s'han establert diferents escoles bilingües arreu del territori català. Per contra, a nivell estatal no hi ha hagut encara reconeixement, raó per la qual Catalunya va avançar pel seu cantó.
 

 

 

Articles relacionats

Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir informació estadística. Si continua navegant, accepta la seva instal·lació i el seu us.
Pot canviar la configuració o obtenir més informació a la nostra Política de Galetes [x]