La Llegenda de Sant Jordi

El costumari català refà la llegenda a Montblanc

Tot i que la llegenda de Sant Jordi situa la seva gesta a terres de Líbia, el costumari català la porta a la vila de Montblanc. Conten que ja fa molt temps, un drac terrible assolava Montblanc i els seus voltants. Tothom vivia en gran terror, ja que no hi havia dia que el drac no en fes alguna de les seves.

Finalment, es va decidir donar-li cada dia una persona per aplacar la seva fúria. La víctima s’escollia per sorteig i vet aquí que li va tocar a la filla del rei. La princesa era jove, gentil i bonica com cap altra noia de la contrada i tothom va sentir molt haver de lliurar-la al drac. Fins i tot es van presentar voluntaris per substituir-la en aquest trist final, però el rei no ho va acceptar de cap manera. La donzella va sortir de la ciutat i, resignada a morir, va anar cap a on l’esperava el drac. De sobte, va aparèixer un jove cavaller, muntat en un cavall blanc, i amb una armadura daurada i lluent, que després de tranquil.litzar-la, va escometre el drac i d’una llançada el va malferir. El cavaller era Sant Jordi, que s’havia presentat per deslliurar la pobre gent de Montblanc d’aquell estrall terrible. L’esforçat cavaller Sant Jordi va ser adoptat a l’Edat Mitjana com a patró de l’ordre de cavalleria i de la noblesa, no tan sols de Catalunya, sinó d’altres llocs d’Europa. A l’actualitat el seu patronatge és extensiu a Anglaterra, Portugal, Grècia, Rússia i altres països. També el veneraven com a patró els llaguters de l’Ebre i tots aquells oficis relacionats amb la producció d’armes i armadures. Els pagesos el reclamaven com a protector del blat i del gra en general. 

Quasi totes les poblacions catalanes celebren amb algun acte la festivitat de Sant Jordi.

Articles relacionats

Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir informació estadística. Si continua navegant, accepta la seva instal·lació i el seu us.
Pot canviar la configuració o obtenir més informació a la nostra Política de Galetes [x]