Edificis d'energia zero

Sabem de sobra que el món està ple de contaminació i que hem de fer alguna cosa per esdevenir més sostenibles i perquè l'impacte de l'ésser humà al planeta sigui cada vegada més baix. Per tal d'acomplir aquesta màxima han aparegut al mercat els edificis d'energia zero (EEC), edificis que consumeixen molt poca energia o gens. En aquests casos, l'energia de consum prové del propi edifici i de les energies renovables i no de l'exterior.

Aquest tipus de llars va aparèixer fa uns 50 anys als països del nord d'Europa i, tot i que no són gaire freqüents, cada vegada estan agafant més protagonisme i la seva construcció s'està estenent cada vegada més. La implantació dels edificis d'energia zero a nivell massiu suposaria una reducció de les emissions de CO2 i una menor dependència dels combustibles fòssils (petroli i gas). D'aquesta manera, podríem reduir l'impacte mediambiental de forma considerable.

La manera d'obtenir energia pot ser molt variada i dependrà, entre altres aspectes, de la situació geogràfica del propi edifici, les ombres dels edificis propers, el clima de la zona... Cada edifici s'ha de dissenyar per separat i no hi ha una fórmula única. En aquest tipus d'edificis, l'electricitat se sol obtenir de plaques solars i l'escalfor pot provenir de murs d'aigua, biocombustibles, etc. A més de com generar energia de forma sostenible, l'edifici es dissenya per tal de no deixar escapar l'energia generada.

Pel què fa el preu, la construcció d'aquests edificis és més cara que la dels edificis convencionals, tot i que el seu rendiment és més alt. La construcció s'encareix pel fet que no només es tenen en compte els materials i que acompleixi amb la seva funció, sinó que també es té en compte la demanda energètica.

Tot i que molts de nosaltres no vivim en un edifici d'energia zero, hem de procurar per exercir el mínim impacte possible. Reciclar, controlar el consum d'aigua, llum i gas són petits gestos que no costen res i que ens ajudaran a crear un món millor.
 

Articles relacionats

Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir informació estadística. Si continua navegant, accepta la seva instal·lació i el seu us.
Pot canviar la configuració o obtenir més informació a la nostra Política de Galetes [x]