Consells per il·luminar casa nostra

De manera fàcil i sostenible

Hem de tenir clar que il·luminar casa nostra és una feina responsable, sempre s'ha de fer de manera sostenible, aquí tenim uns quants consells per il·luminar la nostra llar de manera sostenible:
Il·lumineu casa vostra amb làmpades de baix consum i fluorescents. Quan necessiteu una llum de més qualitat per il·luminar quadres, fotos o algun racó que vulgueu ressaltar, feu servir làmpades halògenes de baix consum o LED.
No és convenient encendre i apagar els fluorescents amb freqüència; per tant, col·loqueu-los en habitacions on els utilitzeu durant més temps, com ara la cuina. I recordeu que, si sortiu de l'habitació només uns minutets, és millor que no apagueu els fluorescents, ja que tenen un consum d'arrencada molt elevat. Així estalviareu i allargareu la vida de les làmpades. 

Si substituïu el 25% de les làmpades incandescents de casa vostra que estan enceses durant més hores al dia per làmpades fluorescents compactes, podeu reduir fins a un 50% el consum elèctric en il·luminació de l'habitatge. A més, les làmpades de baix consum duren entre 8 i 10 cops més que les incandescents convencionals. 

És bo tenir diversos nivells d'il·luminació, ja sigui amb reguladors o fent servir diferents interruptors per a diferents zones de l'habitació. Així podreu tenir el nivell d'il·luminació que necessiteu en cada moment i cada zona.

Com il·luminar bé un mirall:

Si desitgeu aconseguir una bona il·luminació al mirall del bany i que el vostre cap no faci ombra en emmirallar-vos-hi, heu de col·locar sempre el raig de llum a la paret de sobre del mirall o als costats d’aquest. En canvi, no col·loqueu els focus al sostre a sobre del lavabo. 

 

Il·luminar la cuina:

La cuina és una sala de tipus tècnic, on s'ha de disposar d'una il·luminació apropiada. Ha d'oferir un ambient agradable i una llum suficient, sense zones d'obres sobre les plaques de cocció.
1) Cal preveure una il·luminació general de sostre que il·lumini tota l'estança, inclosos els armaris.
2) Col·loqueu sobre els llocs de treball i de la pica uns llums difuminats (petits tubs de neó coberts per una pantalla). Com més focus petits de llum hi hagi, millor.

 

Il·luminar la taula del menjador:

La il·luminació d'una taula de menjador ha de ser suficient però no agressiva i, sobretot, homogènia, sense projectar ombres sobre els comensals. Si la taula es troba en un angle de la sala, es pot il·luminar amb aplics de paret, làmpades de peu o làmpades col·locades sobre els mobles del voltant. Totes aquestes làmpades han d'il·luminar de forma difuminada. També es poden instal·lar una o dues làmpades sobre la taula, de manera que la il·luminació abraci tota la taula. No s'han de col·locar massa altes.


Posar llum a una escala:

La il·luminació de l'escala ha de prevenir les caigudes, ha de ressaltar el relleu dels graons, sense enlluernar. Cal oblidar-se dels focus i dels projectors amb llum directa i encegadora que aixafen els relleus. Trieu més aviat làmpades amb llum indirecta i difusa. La solució ideal és posar un llum de sostre a cada replà. Si s'utilitzen aplics de paret, escolliu-los potents. Poseu els aplics al llarg de la pujada de l'escala, de manera que no entorpeixin el pas. No situeu cap llum davant de l'escala.

 

Articles relacionats

Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir informació estadística. Si continua navegant, accepta la seva instal·lació i el seu us.
Pot canviar la configuració o obtenir més informació a la nostra Política de Galetes [x]