Por als sorolls

Els petards i els nostres animals
S’acosta Sant Joan i, com cada any, molts de nosaltres ja comencem a estar angoixats només de pensar en el dia de la revetlla o en els dies de tempesta que poden venir. Molts dels nostres animals de companyia  tenen, en diferents graus que van de por a pànic, por dels sorolls dels petards o dels llamps i trons. Però, què podem fer abans? I el dia del soroll?
 
Què podem fer abans?
Si ja sabem que la nostra mascota té por dels sorolls, és convenient prevenir-la. Una opció interessant és crear una zona de seguretat dins de casa situada en el lloc més tranquil i on hi hagi el mínim soroll possible per tal que l’animal pugui minimitzar la por davant d’aquest estímul molest.

Com ha de ser aquesta zona de seguretat?
Ha de ser un lloc de reduïdes dimensions i fosc, com ara un transportí. Podem cobrir-lo amb una manta per minimitzar el soroll i posar-hi el seu coixí i les seves joguines. La llum de l’habitació hauria d’estar apagada o molt baixa i les portes del transportí i de habitació sempre obertes per tenir-ne l’accés assegurat. Alguns animals trien per ells mateixos el lloc més tranquil, de manera que llavors només cal preparar-lo.

Com habituar l’animal a la zona de seguretat?
És molt important habituar l’animal als episodis problemàtics amb antelació. Una manera de fer-ho pot ser posant llaminadures dins de la caixa, animar-lo a entrar però sense forçar-lo i, un cop hi entri, premiar l’acció repetidament amb carícies. Caldria emprendre aquesta acció repetidament fins que l’animal accepti el lloc com un refugi. En cas que aquest procediment no funcioni, podríem demanar ajuda a un educador caní.

Com actuar el dia de la tempesta o petards?
El primer consell que us podem donar és que actueu amb la major calma possible i que no castigueu l’animal pel seu comportament. Per altra banda, no acaricieu l’animal si ens busca amb senyals clars de por (tremolors, pipís fora de lloc, escapisme, nerviosisme…)
Intenteu portar l’animal a la zona de seguretat i, un cop allà, intenteu distreure’l amb menjar. Si no hi vol anar, no el forceu. Contràriament, si l’animal no vol sortir, no el traieu. 
Si ens podem anticipar al soroll, és convenient que el cansem bastant amb un llarg passeig i activitat física per aconseguir que estigui més relaxat. 

Medicació
Aquestes mesures preventives no seran suficient per a molts animals. En aquest cas, hauríeu de parlar amb el vostre veterinari sobre cada cas en concret per saber quina seria la millor medicació per al vostre animal, tenint en compte  que cada vegada hi han més productes al mercat que poden ser útils.

Podem curar aquestes pors o fòbies?
Sí. A través de tècniques d’habituació i de forma progressiva podem aconseguir que aquests estímuls no afectin tant la nostra mascota. Aquestes teràpies s’haurien d’aplicar en una època tranquil·la i han de ser dutes a terme per un professional de l’etologia veterinària o un educador caní.
 
Finalment, us recomanem que tingueu molta paciència i que no us desespereu! 

Articles relacionats

Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir informació estadística. Si continua navegant, accepta la seva instal·lació i el seu us.
Pot canviar la configuració o obtenir més informació a la nostra Política de Galetes [x]